Hallo,

ik ben Lotte 

Lotte Coosen is consultant bij Towson. Zij woont in Berkel en Rodenrijs, is getrouwd en moeder van twee kinderen. Haar kindertijd bracht ze door in de omgeving van Goes, op het schiereiland Zuid-Beveland. Als kind wild Lotte actrice worden. ‘Dat ben ik niet geworden, maar mijn ultieme droom, leren vliegen, ga ik ooit laten uitkomen!’.

 

Na een tussenjaar in de Verenigde Staten studeerde Lotte Culturele Antropologie en Sociologie der Niet-Westerse Samenlevingen in Leiden. ‘Ik heb een diepgaande interesse in de wereld en mijn medemensen en kon die geweldig kwijt in deze studie’. Na een afstudeeronderzoek in Mali en was zij vervolgens tien jaar lang verbonden aan de ontwikkelingsorganisatie PUM, die zich richt op duurzame ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Als Business Development manager bij PUM maakt Lotte voor het eerst kennis met Scrum en Agile werken. Daarna maakt ze de overstap naar het bedrijfsleven. Ze werkt als Product Owner bij een groot telecombedrijf en implementeert een nieuwe applicatie waardoor medewerkers en zakenpartners beter kunnen samenwerken. Ook introduceert zij de Agile werkwijze. ‘Agile coach en expert worden was geen bewuste, geplande keuze. Ik ben er in gerold en het bevalt me nog altijd goed!’.

 

Agile coaching is Lotte dan ook op het lijf geschreven. ‘Ik heb gevoel voor de diverse belangen die een rol spelen binnen organisaties, bekijk situaties en processen altijd vanuit verschillende invalshoeken en oordeel nooit te vroeg. Daarbij zoek ik naar balans en heb ik oog voor de menselijke kant van de zaak’. Wat daarbij helpt is dat zij zich altijd bescheiden opstelt. ‘De wereld draait niet om mij en zeker als coach ben je er voor de ander. Dat neemt niet weg dat ik er niet voor terugdeins om gevoelige onderwerpen open en eerlijk te benoemen. Alleen zo kun je patronen doorbreken!’. Interessant aan haar werk vindt Lotte dat zij zich elke keer weer moet aanpassen aan een nieuwe omgeving met onbekende mensen, problemen en wensen. ‘Maar als ik eenmaal mijn plek heb gevonden en de problemen en obstakels heb bepaald, dan is daar altijd een oplossing voor te vinden. Elke opdracht is uitdagend en geeft nieuwe inzichten die me bij een volgende opdracht van pas komen’.

 

Sinds september 2019 werkt ze voor Towson en dat bevalt haar goed. ‘We zijn met een klein clubje consultants. We komen geregeld samen en met name onze vak gerelateerde brainstormsessies vind ik inspirerend. Door de omvang van het team kun je eenvoudig bij elkaar terecht. Ik ervaar een betrokkenheid die bij een groter bedrijf minder vanzelfsprekend is’.

 

Lotte is ambitieus en een perfectionist. ‘Ik ben pas tevreden over een project als ik bij een klant wegga en kan zeggen of te horen krijg dat ik een verschil heb gemaakt. Dat hoeft niet per sé een grote transitie te zijn, die ik heb begeleid. Ook een andere denkwijze van een individuele medewerker die ik heb gecoacht, geeft mij voldoening’. Op de vraag wat Agile werken betekent voor haar, antwoordt Lotte resoluut: ‘Ik vertegenwoordig niet het Agile evangelie. Het gaat mij erom dat mensen buiten hun vaste kaders durven te kijken en te handelen’.