top of page
P9250911.jpg

Hallo,

ik ben Orpheo

Orpheo Ormskerk werkt sinds 2016 als Agile transitiemanager en organisatiecoach bij Towson. De fijne groep collega’s en korte lijntjes binnen het bedrijf bevallen hem goed. ‘Onderling kennen we geen rangen en standen. Dat werkt prettig en creëert een goede sfeer!’. Orpheo is geboren en getogen in Suriname. Op zijn 22e kwam hij naar Nederland om te studeren. Wat typisch Surinaams aan hem is? ‘Da’s een lastige! Mijn favoriete gerecht misschien; pindasoep. Heerlijk!’.

 

Orpheo heeft altijd interesse gehad voor de natuur en archeologie. Ook scheikunde boeide hem al als kind. ‘Ik houd van onderzoeken en experimenteren; stoffen ontleden, samenvoegen en nieuwe maken’. Niet verwonderlijk dat hij Chemie ging studeren in Amsterdam en daarna werkte voor de chemische industrie. ‘Ik heb daar van alles gedaan. Van het ontwikkelen van nieuwe producten voor de medische wetenschap tot het optimaliseren van meetinstrumenten. Ik vond het allemaal geweldig!’ Toch wilde hij verder kijken dan de chemie. ‘Ik ben nieuwsgierig aangelegd, wilde me verder ontwikkelen en koos voor de IT-sector. Als managementconsultant bij grote bedrijven kon ik ervaring opdoen met bedrijfsprocessen en menselijke interactie en heb ik ontdekt dat ik goed kan motiveren en overtuigen’.

 

Orpheo: ‘Mensen werken samen in teams en organisaties, maar wat mij opvalt is dat het antwoord op de vraag waar doen we het voor? vaak ontbreekt. Wat zijn de doelen van het bedrijf en welke rol vervullen wij daarin? Wat mij betreft ligt daar de kern van hoe Agile te werken: eerst met elkaar de ambities bepalen, de mindset veranderen om vervolgens met tools en technieken de transitie door te voeren. Ik wil organisaties helpen veranderen en optimaliseren opdat iedereen weet wat er moet gebeuren en er blijvend waarde wordt geleverd aan de klant’.

 

Zijn chemie-achtergrond helpt Orpheo als Agile transitiemanager en organisatie coach. ‘De stap van de chemie naar mijn huidige werk is kleiner dan je denkt! Het luisteren naar de betrokkenen, het zien wat er mis is en het doen van experimenten om erachter te komen waar de oplossing ligt… in dat proces zitten veel overeenkomsten met het onderzoekswerk dat ik vroeger deed. Verschil is natuurlijk dat materialen zijn opgebouwd uit stoffen en organisaties bestaan uit mensen met bepaalde eigenschappen. Voor de beoogde transitie moet je de ene keer veranderingen aanbrengen in de organisatiestructuur, de andere keer in (de samenstelling van) het team’. 

 

Volgens Orpheo functioneert iedere organisatie op haar eigen manier. Een standaardverhaal is er niet. Voor ieder transitietraject bedenkt hij dan ook een uniek, tactisch plan. Dingen overvallen hem zelden, zeker weerstand binnen de organisatie niet. ‘Zonder weerstand gaan mensen niet bewegen en alleen beweging leidt tot verandering. Ik zie een transitietraject als een dans. Door met elkaar (mee) te bewegen komen mensen dansend vooruit’.

 

In zijn vrije tijd sport Orpheo veel. ‘Het is fijn om fit te zijn, zowel lichamelijk als mentaal. Een uurtje crossfit per dag en ik voel me geweldig’. Orpheo is gefascineerd door bergen. ‘Heerlijk om op de top te staan en te genieten van het uitzicht. De rust, het overzicht en het gevoel van vrijheid. Ik vind dat magisch!’.

bottom of page