top of page
P9230774.jpg

Hallo,

ik ben Richard

Soms verraadt de tongval zijn herkomst. Richard Ham (1967) werd geboren in Los Angeles en emigreerde als kind naar Nederland. Tot zijn 21e woonde hij in Groningen en Friesland. ‘Maar ik woon ondertussen al weer 30 jaar in Hoofddorp!’. Richard werkt sinds april 2017 bij Towson. Hij is trainer, personal- en Agile-coach en tevens Agile-transitie(bege)leider. Richard vertelt bevlogen over Towson: ‘Het is een dynamisch, no-nonsense bedrijf met leuke collega’s met verschillende achtergronden en leeftijden. We hebben geregeld contact met elkaar. Dat levert telkens weer nieuwe inzichten op’.

 

‘Ik ben een professionele helper; een gedreven, extraverte coach, adviseur en veranderaar met veel gevoel voor de situatie en omgeving’. Richard is eerlijk, direct en recht voor zijn raap. ‘Ik benoem dingen zonder poespas, ben realistisch, maar ook betrokken, vriendelijk, liefdevol en waar nodig diplomatiek’. Richard zorgt dat organisaties ‘de goede dingen’ doen op een zo efficiënt mogelijke manier en met een focus op strategie-executie. Zijn werkervaring komt daarbij goed van pas. Voordat hij bij Towson aan de slag ging, werkte hij ruim 25 jaar als (project-/programma-/lijn-) manager, organisatieadviseur en seniormanagement-consultant in de financiële- en energiesector. ‘Ik begrijp goed waar managers en directieleden tegenaan lopen. Ook ben ik in staat om organisaties snel te doorgronden, knelpunten in het system bloot te leggen en voorstellen te doen ter verbetering daarvan’. Volgens Richard ligt de oorzaak van een niet-ideale situatie zelden bij medewerkers. Meestal is het de omgeving of organisatie(structuur) waarin zij werken. ‘Organiseren en verbeteren doe je met mensen. Daarbij is mijn ervaring als personal coach van toegevoegde waarde’.

 

Een blauwdruk voor een goede coach of verandermanager is er niet volgens Richard. ‘Maar nieuwsgierigheid en een zekere mate van idealisme zijn mijns inziens onontbeerlijk. Je moet oprecht geïnteresseerd zijn in mensen en organisaties; ze wíllen begrijpen. Daarnaast moet je niet alleen het geloof hebben dat het altijd beter kan, maar dat ook nastreven’. Volgens Richard zijn onafhankelijkheid, oprechtheid en optimisme essentiële eigenschapen voor het beoefenen van zijn vak. ‘Er is altijd een oplossing, zonder openheid kun je niet duiden en wanneer de onafhankelijkheid ontbreekt, word je zelf onderdeel van het probleem’. Uit ervaring weet hij dat veranderingsprocessen vaak tijd vergen. ‘Aan gras trekken laat het gras niet sneller groeien. Geduld is vereist en gelukkig beschik ik daar in voldoende mate over’. Zeker niet alles gaat in één keer goed. ‘Tegenslag hoort bij het leven en biedt leermomenten, maakt mensen en bedrijven sterker en weerbaarder. Zonder jeuk, geen noodzaak tot verandering of verbetering’.

 

Richard is enthousiast over Agile-werken. Het is hem op het lijf geschreven. ‘Niet alleen omdat ik vind dat bedrijven hiermee behendiger en efficiënter opereren, het is ook de basisgedachte van Agile-werken die mij aanspreekt: samen gefocust aan de slag, informatie delen, doelen stellen en behalen. Het system moet dit versterken. Ik wil organisaties en mensen helpen om daarin te groeien, om weg te blijven van een administratief command and control-system’.

 

Op persoonlijk vlak staan gezin en vrienden centraal voor Richard. Hij is getrouwd, vader van twee volwassen kinderen en inmiddels opa van 3 kleinkinderen. In zijn vrije tijd leest hij, luistert naar muziek en speelt gitaar. ‘Daarnaast golf ik graag. Een heerlijke sport waarin iemands karakter wordt uitvergroot. Ga met mij de baan in, en ik vertel je wie je bent’.  

bottom of page