top of page
Blog: Blog2

SAFe Participatory Budgeting: gratis meedoen aan een simulatie op dinsdag 19 januari 2021

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2022

We zijn blij dat we de kans hebben om in samenwerking met Scaledagile.com de SAFe Participatory Budgeting Simulatie te kunnen doen. De sessie wordt begeleid door niemand minder dan Deema Dajani, een zeer ervaren SAFe SCP-T van Scaled Agile.


Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen op dinsdag 19 januari 2021 van 19.00 tot 21.00 uur. Deelname is gratis! Je kunt je aanmelden via

onze meetupgroep, NL -Agile @ Scale

of klik op de link ONLINE MEETUP op onze homepagina!


SAFe Participatory Budgeting is een SAFe LeanPortfolio (LPM)-evenement waarin een groep stqkeholders beslist hoe het portefeuillebudget wordt geïnvesteerd. Participatieve budgettering zorgt ervoor dat de waardestromen die we binnen SAFe onderkennen de financiering krijgen die nodig is om de oplossingen vooruit te helpen.

Participatory budgeting bevordert de samenwerking tussen de stakeholders en helpt om de investeringen op de juiste manier te verdelen en strategie en uitvoering op elkaar af te stemmen.

Participatieve budgettering biedt tal van voordelen:

- Het biedt leiders inzichten en vanuit het perspectief van meerdere stakeholders.

- Het creëert een platform voor afstemming op moeilijke financieringskeuzes.

- Het verbetert betrokkenheid en moreel van alle betrokkenen.

- Het vermindert implementatietijd en overhead.


Tijdens een participatief budgetteringsevenement worden stakeholders georganiseerd en verdeeld in groepen van vier tot acht personen. Om onderling begrip te bevorderen, moet elke groep een mix van rollen uit de verschillende waardestromen hebben. Elke deelnemer krijgt de lijst met oplossingen en Epics, het bedrag aan investeringsfinanciering dat door de waardestromen wordt gevraagd en een gelijk deel van het totale portefeuillebudget.


Stel bijvoorbeeld dat er een portefeuille met een totale aangevraagde investeringsfinanciering van $ 46 miljoen is en een budget van $ 40 miljoen. Een team van vijf deelnemers kent aan elke deelnemer $ 8 miljoen toe die ze mogen investeren.


De deelnemers investeren gezamenlijk hun individuele budgetten tegen de verzoeken die er zijn. De voorwaarde is dat oplossingen en Epics volledig moeten worden gefinancierd om in aanmerking te komen voor de daadwerkelijke financiering wanneer het team gereed is. Omdat de deelnemers niet alle items kunnen financieren, moeten ze samenwerken om de beste investeringen te identificeren.


Nog belangrijker is dat deelnemers uit verschillende waardestromen gezamenlijk hun budgetten moeten bundelen om initiatieven te ondersteunen die geen enkele waardestroom op zichzelf kan financieren. Omdat gedeeltelijk gefinancierde oplossingen en Epics kandidaten zijn voor beëindiging, zal de groep onderhandelen om te bepalen waar de beste investeringen kunnen worden gedaan. De discussies van deze samenwerking stellen deelnemers in staat om keuzes te maken die de levering van waarde over de hele portefeuille optimaliseren.


Vind je dit een nuttig artikel, dan is onze SAFe LPM training zeker iets voor jou. Wil je hier meer over weten, klik dan hier

bottom of page